Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvordan adskiller DSUs uddannelse sig fra andre sommelieruddannelser?

Vi adskiller os fra andre uddannelser på en række områder:

  • Ét niveau – én uddannelse: Sommelieruddannelsen tages som én samlet uddannelse. Der er altså ikke et niveau 1, 2 eller 3 som man kender det fra mange andre sommelieruddannelser.
  • Uddannelsens længde: Med 36 undervisningsdage og 2 dages eksamen er sommelieruddannelsen derudover den mest omfattende af sin slags i Danmark, og som studerende hos os indføres du derfor grundigt i alle facetter af sommelierens virke.
  • Praksisorienterede moduler: det praktiske arbejde i restauranten fylder særligt meget på sommelieruddannelsen, da den er skræddersyet til ansatte i HoReCa. Uddannelsen indeholder flere praksisorienterede moduler med fokus på bl.a. service og gæstepsykologi, præsentation af vin, dekantering og sammensætning af vinkort. Uddannelsen er derfor eftertragtet af mange, som arbejder på gulvet eller i restaurantens ledelseslag.

Er der optagelseskrav til sommelieruddannelsen?

Der er ingen optagelskrav til uddannelsen eller krav om at du har gennemført andre uddannelser eller vinkurser for at kunne tilmelde dig. Du skal bare være fyldt 18 år og kunne læse og forstå dansk, da al undervisning og undervisningsmaterialer er på dansk.

Mens uddannelsen primært henvender sig til personer, som ønsker at gøre karriere i hotel- og restaurationsbranchen, har vi også studerende fra andre brancher. Du kan altid kontakte os, hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig og matcher dine ambitioner.

Hvad er forskellen på jeres vinkurser og sommelieruddannelsen?

Vores vinkurser henvender sig både til ansatte i HoReCa og andre, som ønsker en “all-round” introduktion til vin. På vores vinkurser får du basale værktøjer til at få mere ud dine vinoplevelser, eller yde en bedre vinservice på restauranten. Det kan være tjenere, som mangler erfaring med at tale om vin og sælge fra et vinkort, eller den private vinentusiast, som har brug for et bredere vidensfundament om vin.

Sommelieruddannelsen er henvendt til personer, som ønsker at gøre mere målrettet karriere inden for restaurationsbranchen, hvad enten det er som sommelier på gulvet, Wine Director, barbestyrer eller restaurant/køkkenchef. Mens det ikke er nødvendigt at tage et vinkursus for at blive optaget på sommelieruddannelsen, er der nogle som vælger at tage introduktion til vin inden de tilmelder sig sommelieruddannelsen, for at få en fornemmelse af, hvordan det er at tage en vinuddannelse. Mens niveauet er højere på sommelieruddannelsen, er dagene og læringsindholdet struktureret på samme måde.

Hvad kan man bruge en sommelieruddannelse til?

En sommelieruddannelse kan åbne døre og fremme din karriere. Vores sommelierer gør karriere på alle typer restauranter, mens nogle har brugt uddannelsen som indgang til at tage ophold hos vinproducenter i udlandet. Vi har uddannet hundredevis af sommelierer i Norge siden 2002 og i Danmark siden 2016, så vi er blandt de mest etablerede og anerkende sommelieruddannelser i Norden.

Hvornår er der tilmeldingsfrist på sommelieruddannelsen?

Der er ingen tilmeldingsfrist, men det er først til mølle. Hvis du tilmelder dig senest en måned inden studiestart kan du regne med at få en plads, men vi kan ikke garantere det. Hvis du venter til sidste øjeblik kan du risikere at der er udsolgt.

Hvordan udvælger I jeres undervisere?

Vi udvælger vores undervisere med baggrund i deres meritter og formidlingsevner. Fælles for dem alle er, at de besidder stor faglig viden og indsigt inden for de fag de underviser i. Langt størstedelen af vores undervisere arbejder som professionelle sommelierer på restauranter, mens andre er beskæftigede i andre dele af vin- eller spiritusbranchen. Se oversigten med vores undervisere her.

Hvordan er skemaet tilrettelagt?

Der er undervisning på sommelieruddannelsen hver mandag kl. 10.30 - 17.30. Der er ingen undervisning i juli- og decembermåned (omend eksamen kan forekomme i start-december), i industriferierne og helligdage.

Hvilke fag gennemgås på sommelieruddannelsen?

Vi har samlet en oversigt over alle moduler her – du skal scrolle lidt ned for at se oversigten.

Hvordan foregår eksamen?

Eksamen foregår over to dage. På første dag er der en todelt teoriprøve. Det er nødvendigt at bestå 1. del af teoriprøven for at få 2. del af teoriprøven bedømt.

På anden dag eksamineres den studerende i praktiske discipliner:

  • Blindsmagning af vin, spiritus og øl
  • Åbning og dekantering af vin
  • Mad- og vinsammensætning.

Hvis man dumper en eller flere dele af eksamen vil der være mulighed for at komme til eksamen ved næste ordinære eksamen.

Er der mødepligt på sommelieruddannelsen?

Der er mødepligt til al undervisning. Vi tillader et max fravær på seks undervisningsdage, som svarer til ca. 15 pct. af al undervisning. Studerende kan få dispensation hvis fraværet skyldes studierelevant aktivitet, fx et kortere ophold på en vingård i udlandet.

Hvor meget tid skal man forvente at sætte af til studieaktivitet?

Vi forventer at studerende møder aktivt til undervisning og bruger 6-8 timer om ugen (ud over undervisningen) på at læse teori og øve smagning og praktiske elementer mellem undervisningsdagene.

Hvordan er studiemiljøet og hvor mange studerende er der på hvert hold?

På sommelieruddannelsen har alle en stor passion for vin, og denne fælles interesse er med til at danne et stærkt sammenhold blandt de studerende på uddannelsen. Vores studerende er gode til at mødes til vinsmagninger på og danne læsegrupper sammen. Vi har typisk 15-25 studerende i Aarhus og 35-40 i Købehavn.

Hvad er mulighederne for finansiering på sommelieruddannelsen og vinkurserne?

Nogle betaler uddannelsen af egen lomme mens andre laver en aftale med arbejdsgiver herom. Derudover findes der en række tilskudsmuligheder, som arbejdsgivere kan benytte sig af. Du kan læse mere om finansiering under det kursus du er interesseret i.

Hvorfor koster DSUs sommelieruddannelse mere end andre lignende uddannelser?

Det enkle svar er, at vores sommelieruddannelse er den længste og mest omfattende af sin slags i Danmark, og derfor koster uddannelsen lidt mere end andre lignende uddannelser, som til gengæld er af kortere varighed. Der er flere uddannelser at vælge mellem, og priserne kan variere. En enkel måde at sammenligne priserne på uddannelserne er ved at dividere antallet af undervisningstimer eller -dage med prisen på uddannelsen – så ser du hvor du får mest uddannelse for pengene/per indskudt krone.

Information in English

The sommelier education and wine courses are taught in Danish only. Therefore, an intermediate or advanced level of Danish proficiency is necessary to complete any of our wine courses. You can use his framework of reference to assess your level.

Please get back to us if you're in doubt or have any further questions.

Sidder du stadig inde med flere spørgsmål? Tøv ikke med at kontakte os på mail info@dansksommelieruddannelse.dk eller telefon 50 70 80 26 (mandag-torsdag kl. 10-16 / fredag kl. 10-15).