Sommelieruddannelsen
Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre, giver indflydelse og skaber muligheder for lederstillinger.
På vores sommelieruddannelse får du indgående viden om vin, madsammensætning og en avanceret smageteknik. Vi adskiller os fra andre sommelieruddannelser i Danmark ved at det praktiske arbejde i restauranten fylder særligt meget i undervisningen. Dermed er du som sommelierstuderende efter endt uddannelse særligt godt klædt på til mødet med gæsten i restauranten.
Næste uddannelsesstart: Aarhus 14. august 2023⎜København januar 2024
Varighed: 38 undervisningsdage fordelt over 10 måneder. Der er undervisning hver mandag kl. 10.00 - 18.00
Hvem kan tilmelde sig sommelieruddannelsen? Der er ingen specifikke optagelsekrav. Dog henvender uddannelsen sig primært til ansatte i HoReCa branchen, som arbejder eller har arbejdet med vin. Hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig er du velkommen til at henvende dig til os på mail kontakt@dansksommelieruddannelse.dk.
Er du en virksomhed? Hvis du indbetaler til Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan du søge om tilskud til efteruddannelsen af medarbejdere. Se mere på på Pension.dk's hjemmeside.
Er du ledig? Som ledig kan du få betalt kurser og uddannelse af dit jobcenter eller din a-kasse hvis det vurderes at øge dine muligheder for at komme i job. Kontakt din a-kasse eller jobcenteret i din kommune for at høre mere.
Pris
DKK 49.500,- *
Kursusgebyret inkluderer:
- Kompendier og repetitionsspørgsmål
- 400+ vine/drikkevarer til smagning
- Lækker frokostordning og frugt
- Kaffe, te, vand
- Eksamen
- Diplom, eksamensbevis og guldnål
* Bemærk at beløbet er momsfritaget. Ved faktura til erhverv med CVR nr. pålægges moms.
Uddannelsens struktur
Nedenstående moduler er fordelt over 38 dage, heraf 36 undervisningsdage og 2 dages eksamen. Nogle dage er sammensat af to eller tre moduler. Du smager over 400 vine og drikkevarer i løbet af uddannelsen. Vinsmagningen udføres under undervisningen, så du smager vine i forbindelse med den teori, der undervises i. Ud over den skemalagte undervisning arrangerer Dansk Sommelier Uddannelse løbende Masterclasses med vores samarbejdspartnere.
DEN GAMLE VERDEN | DEN NYE VERDEN | MAD & VIN |
Frankrig ・ 5 moduler | Nordamerika ・ 2 moduler | Introduktion til mad- og vin sammensætning |
Italien ・ 3 moduler | Sydamerika | Fisk, skaldyr og bløddyr |
Spanien ・ 2 moduler | Australien // New Zealand | Kød, vildt & fjerkræ |
Tyskland ・ 2 Moduler | Sydafrika | Dessert |
Østrig // Østeuropa // Danmark | ||
ARBEJDET I RESTAURANTEN | DIVERSE MODULER | EKSAMENSTRÆNING ・EKSAMEN |
Værtskab // Gæstepsykologi | Sanseteori // Smageteknik | Eksamenstræning: Blindsmagning // Dekantering // Teori |
Åbning og dekantering af vin // Vinfejl | Vitikultur // Vinifikation // Vinlovgivning | Eksamen dag 1: Teori |
Sommelierens hjælpemidler // Vinkort | Internationale druer // Vin med alder | Eksamen dag 2: Praksis |
Salg af vin // Glas og karafler | Øko- Bio og Naturvin // Frugtvin | |
Mousserende vin // Rosévin |
Undervisningsmateriale
Grundbog: Vinatlas af Hugh Johnson og Jancis Robinson (kan tilkøbes ved tilmelding). Som supplement til grundbogen har DSU udarbejdet eget undervisningsmateriale, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål, som vil blive uploadet på Dropbox om fredagen forud for undervisningen.
Anbefalet supplerende litteratur (ikke obligatorisk)
The Oxford Companion to Wine af Jancis Robinson
Test, prøveeksamen og afsluttende eksamen
Det første semester afsluttes med en eksamensprøve i teori og praksis. Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen; en dag med teori og en dag med praktiske discipliner hvor den studerende eksamineres i blindsmagning, åbning og dekantering af vin samt mad- og vinsammensætning.
Hvem underviser på sommelieruddannelsen?
Se en oversigt over underviserne her
Betingelser
Afmelding af Dansk Sommelier Uddannelses kurser og uddannelser skal ske skriftligt og sendes til kontakt@dansksommelieruddannelse.dk.
Du kan afmelde dig et kursus eller en uddannelse senest seks uger før kursus- eller uddannelsesstart mod et administrationsgebyr på DKK 500.
Ved afmelding 6-2 uger før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 20 % af kursusgebyret.
Ved afmelding mindre end 14 dage før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 100 % af kursusgebyret.
Forbehold
Ved for få tilmeldinger kan Dansk Sommelier Uddannelse aflyse uddannelser og kurser fra 4 uger før studiestart. I tilfælde af aflysning refunderes det fulde kursusgebyr straks.
Nogle undervisningstimer kan blive gennemført online, hvis myndighederne kræver det, eller det af andre årsager skønnes hensigtsmæssigt.