Sommelieruddannelsen
Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre og skaber muligheder for lederstillinger.
Sommelieruddannelsen giver dig en stærk faglig, praktisk og erhvervsrettet kompetenceprofil, som er målrettet til og efterspurgt i HoReCa og relaterede brancher.
Du undervises af nogle af Danmarks dygtigste sommelierer og vinkyndige. Undervisningen dækker alle verdens vigtigste vinlande, druer og vinstile samt spiritus, cider, øl og alkoholfrie drikke. Du lærer om mad- og vinsammensætning og træner din smageteknik ved at smage flere end 400 vine og andre drikkevarer. Derudover har sommelieruddannelsen flere praksisorienterede moduler med fokus på arbejdet i restauranten, herunder service, præsentation af vin, dekantering og sammensætning af vinkort. Gennem vores netværk inviteres du også til flere eksklusive Masterclasses hen over året.
Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen, hvor du eksamineres i teori, blindsmagning, mad- og vinsammensætning og dekantering af vin.
Næste uddannelsesstart
- København 15. januar 2024 (få pladser tilbage)
- Aarhus 12. august 2024
Uddannelsens varighed
36 undervisningsdage og 2 dages eksamen. Uddannelsen gennemføres over en periode på 10 måneder. Der er undervisning hver mandag kl. 10.30 - 17.30.
Tilmelding og pladsreservation
Tilmeldingen er åben så længe der er pladser på uddannelsen. NB! Tilmeldingen er bindende, men du kan helt uforpligtende reservere en plads på uddannelsen, og få besked når holdet er ved at være fyldt op. Kontakt os på tlf. 50 70 80 26 eller mail info@dansksommelieruddannelse.dk, hvis du ønsker at reservere en plads.
Hvem kan tilmelde sig sommelieruddannelsen?
Der er ingen specifikke optagelsekrav. Dog henvender uddannelsen sig primært til ansatte i HoReCa, som arbejder eller har arbejdet med vin. Kontakt os hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig.
Pris
Pris ved tilmelding t.o.m. 31. marts: DKK 49.500,- (ex moms) DKK 61.875 (inkl. moms)* **
Kursusgebyret inkluderer:
- 36 undervisningsgange á 6 timer (i alt ca. 216 timers undervisning)
- Kompendier og repetitionsspørgsmål
- 400+ vine og drikkevarer til smagning
- Frokost, kage og frugt, kaffe/te og vand
- 2 dages eksamen i teori, smagning og praksis
- Diplom, eksamensbevis og guldnål
*Bemærk at beløbet er momsfritaget for privatpersoner. Ved faktura til erhverv med CVR nr. pålægges moms.
** Pris ved tilmelding fra og med 1. april 2024: DKK 54.500 (ex moms) DKK 68.125 (inkl. moms)
Finansiering
Legat til HoReCa på DKK 16.500? Dansk Sommelier Uddannelse uddeler ét legat á DKK 16.500 til sommelieruddannelsen i henholdsvis København og Aarhus i 2024. Vi har lavet en ansøgningsvejledning her.
Sommelieruddannelse med 50% rabat? Vi søger hvert år 2-3 studentermedhjælpere til sommelieruddannelserne i Aarhus og København, som vil være ansvarlige for at dække op og rydde af før og efter undervisning på skolen. Til gengæld får du sommelieruddannelsen til kun DKK 24.250 (ex moms). Hvis du vil vide mere om hvad det indebærer at være studentermedhjælper kan du finde information her, eller kontakte os.
Ansøgningsfrister til stillingen som studentermedhjælper:
- Sommelieruddannelsen København 2024: 1. december 2023
- Sommelieruddannnelsen Aarhus 2024: 1. maj
Vil du betale i rater? Vi tilbyder at du kan betale sommelieruddannelsen i 1-3 rater. Du vælger hvor mange rater du vil betale over i tilmeldingsformularen.
Er du en virksomhed? Hvis du indbetaler til Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan du søge om tilskud til efteruddannelsen af medarbejdere. Se mere på på Pension.dk's hjemmeside.
Finansiering vi bruttolønsordning? Hvis du er i arbejde og vil tage sommelieruddannelsen, kan du indgå en aftale med din arbejdsgiver om at finansiere uddannelsen via en såkaldt bruttolønsordning. Din arbejdsgiver har fordelen ved at du får en opkvalificerende uddannelse, som du betaler gennem din bruttoløn inden skat. For eksempel kan din arbejdsgiver i første omgang betale for uddannelsen, som du sidenhen kan afbetale over din bruttoløn i fx 12 månedlige rater. Med en bruttolønsordning sparer du 30-40% af uddannelsesudgiften. Spørg din leder på arbejdspladsen om de tilbyder denne mulighed. Læs mere om ordningen på SKATs hjemmeside.
Er du ledig? Som ledig kan du få betalt kurser og uddannelse af dit jobcenter eller din a-kasse hvis det vurderes at øge dine muligheder for at komme i job. Kontakt din a-kasse eller jobcenteret i din kommune for at høre mere.
Uddannelsens opbygning
Nedenstående moduler er fordelt over 38 dage, heraf 36 undervisningsdage og 2 dages eksamen. Nogle dage er sammensat af to eller tre moduler. Du smager omkring 400 vine og drikkevarer i løbet af uddannelsen. Vinsmagningen udføres under undervisningen, så du smager vine i forbindelse med den teori, der undervises i. Ud over den skemalagte undervisning inviteres du som sommelierstuderende ofte til eksklusive Masterclasses og vinsmagninger.
![]() DEN GAMLE VERDEN
|
![]() DEN NYE VERDEN
|
![]() MAD- OG VINSAMMENSÆTNING
|
![]() ARBEJEDET I RESTAURANTEN
|
![]() ØVRIGE FAG
|
![]() EKSAMEN OG PRØVEEKSAMEN
|
Undervisningsmateriale
Grundbog: Vinatlas af Hugh Johnson og Jancis Robinson (kan tilkøbes ved tilmelding). Som supplement til grundbogen har vi udarbejdet egne undervisningsmaterialer, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål. Undervisningsmaterialer uploades på Dropbox forud for hver undervisning.
Prøveeksamen og afsluttende eksamen
Det første semester afsluttes med en eksamensprøve i teori og praksis. Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen; en dag med teori og en dag med praktiske discipliner hvor den studerende eksamineres i blindsmagning, åbning og dekantering af vin samt mad- og vinsammensætning.
Hvem underviser på sommelieruddannelsen?
Vi har samlet Danmarks dygtigste sommelierer på vores underviserhold. Se en oversigt over vores undervisere her
Betingelser og vilkår
Læs betingelser og vilkår angående tilmelding til vinkurser og sommelieruddannelse hos Dansk Sommelier Uddannelse her.