Sommelieruddannelsen

Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre og skaber muligheder for lederstillinger.

Sommelieruddannelsen giver dig en stærk faglig, praktisk og erhvervsrettet kompetenceprofil, som er målrettet til og efterspurgt i HoReCa og relaterede brancher.

Du undervises af nogle af Danmarks dygtigste sommelierer og vinkyndige. Undervisningen dækker alle verdens vigtigste vinlande, druer og vinstile samt spiritus, cider, øl og alkoholfrie drikke. Du lærer om mad- og vinsammensætning og træner din smageteknik ved at smage flere end 400 vine og andre drikkevarer. Derudover har sommelieruddannelsen flere praksisorienterede moduler med fokus på arbejdet i restauranten, herunder service, præsentation af vin, dekantering og sammensætning af vinkort. Gennem vores netværk inviteres du også til flere eksklusive Masterclasses hen over året.

Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen, hvor du eksamineres i teori, blindsmagning, mad- og vinsammensætning og dekantering af vin.

Næste uddannelsesstart

  • København 15. januar 2024 (stadig pladser tilbage) 
  • Aarhus august 2024 (stadig pladser tilbage)

Uddannelsens varighed

36 undervisningsdage fordelt over 10 måneder. Der er undervisning hver mandag kl. 10.30 - 17.30.

Tilmelding og pladsreservation

Tilmeldingen er åben så længe der er pladser på uddannelsen. NB! Tilmeldingen er bindende, men du kan helt uforpligtende reservere en plads på uddannelsen, og få besked når holdet er ved at være fyldt op. Kontakt os på tlf. 50 70 80 26 eller mail info@dansksommelieruddannelse.dk, hvis du ønsker at reservere en plads.

Hvem kan tilmelde sig sommelieruddannelsen? 

Der er ingen specifikke optagelsekrav. Dog henvender uddannelsen sig primært til ansatte i HoReCa, som arbejder eller har arbejdet med vin. Kontakt os hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig.

Pris

DKK 49.500,- *

Kursusgebyret inkluderer:

  • 36 undervisningsgange á 6 timer (i alt ca. 216 timer ekskl. pauser)
  • Kompendier og repetitionsspørgsmål
  • 400+ vine og drikkevarer til smagning
  • Frokost, kage og frugt, kaffe/te og vand
  • 2 dages eksamen i teori, smagning og praksis
  • Diplom, eksamensbevis og guldnål

* Bemærk at beløbet er momsfritaget. Ved faktura til erhverv med CVR nr. pålægges moms.

Finansiering

Sommelieruddannelse med 50% rabat? Vi søger hvert år 2-3 studentermedhjælpere til sommelieruddannelserne i Aarhus og København, som vil være ansvarlige for at dække op og rydde af før og efter undervisning på skolen. Til gengæld får du sommelieruddannelsen til kun DKK 24.250 (ex moms), mod normalprisen på DKK 49.500. Hvis du vil vide mere om hvad det indebærer at være studentermedhjælper kan du finde information her, eller kontakte os.

Vil du betale i rater? Vi tilbyder at du kan betale sommelieruddannelsen i 1-3 rater. Du vælger hvor mange rater du vil betale over i tilmeldingsformularen.

Er du en virksomhed? Hvis du indbetaler til Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan du søge om tilskud til efteruddannelsen af medarbejdere. Se mere på på Pension.dk's hjemmeside.

Finansiering vi bruttolønsordning? Hvis du er i arbejde og vil tage sommelieruddannelsen, kan du indgå en aftale med din arbejdsgiver om at finansiere uddannelsen via en såkaldt bruttolønsordning. Din arbejdsgiver har fordelen ved at du får en opkvalificerende uddannelse, som du betaler gennem din bruttoløn inden skat. For eksempel kan din arbejdsgiver i første omgang betale for uddannelsen, som du sidenhen kan afbetale over din bruttoløn i fx 12 månedlige rater. Med en bruttolønsordning sparer du 30-40% af uddannelsesudgiften. Spørg din leder på arbejdspladsen om de tilbyder denne mulighed. Læs mere om ordningen på SKATs hjemmeside.

Er du ledig? Som ledig kan du få betalt kurser og uddannelse af dit jobcenter eller din a-kasse hvis det vurderes at øge dine muligheder for at komme i job. Kontakt din a-kasse eller jobcenteret i din kommune for at høre mere.

Uddannelsens opbygning

Nedenstående moduler er fordelt over 38 dage, heraf 36 undervisningsdage og 2 dages eksamen. Nogle dage er sammensat af to eller tre moduler. Du smager omkring 400 vine og drikkevarer i løbet af uddannelsen. Vinsmagningen udføres under undervisningen, så du smager vine i forbindelse med den teori, der undervises i. Ud over den skemalagte undervisning inviteres du som sommelierstuderende ofte til eksklusive Masterclasses og vinsmagninger.


DEN GAMLE VERDEN

Frankrig

Italien        

Spanien

Tyskland     

Østeuropa   

Danmark      

Østrig

Portugal


DEN NYE VERDEN

Nordamerika

Sydamerika

Australien og New Zealand

Sydafrika


MAD- OG VINSAMMENSÆTNING

Introduktion til mad- og vin

Vin til fisk, skaldyr og bløddyr

Vin til kød, vildt og fjerkræ

Vin til dessertARBEJEDET I RESTAURANTEN

Glas & karafler

Salg af vin

Gæstepsykologi

Værtsskab  

Sommelierens værktøjer

Vinkort

Dekantering af vin

VinfejlØVRIGE FAG

Vitikultur

Vinifikation

Sanseteori

Vinlovgivning

Smageteknik

Vinens historie

Rosévin

Internationale druer

Sake

Spiritus og cocktails

Vine med alder

Øko- bio og naturvin

Øl og cider

Mousserende vin


EKSAMEN OG PRØVEEKSAMEN

Eksamenstræning

Prøveeksamen

Eksamen dag 1: Teori

Eksamen dag 2: Smagning & praksisUndervisningsmateriale
Grundbog: Vinatlas af Hugh Johnson og Jancis Robinson (kan tilkøbes ved tilmelding). Som supplement til grundbogen har vi udarbejdet egne undervisningsmaterialer, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål. Undervisningsmaterialer uploades på Dropbox forud for hver undervisning.

Prøveeksamen og afsluttende eksamen
Det første semester afsluttes med en eksamensprøve i teori og praksis. Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen; en dag med teori og en dag med praktiske discipliner hvor den studerende eksamineres i blindsmagning, åbning og dekantering af vin samt mad- og vinsammensætning.

Hvem underviser på sommelieruddannelsen?
Vi har samlet Danmarks dygtigste sommelierer på vores underviserhold. Se en oversigt over vores undervisere her

Studiesteder

København

Det Færøske Hus

Vesterbrogade 17A

1620 København V

Aarhus

Restaurant Tiende & Den Fede Drue

Dagmar Petersens Gade 62, 10. & 11. sal

8000 Aarhus C

Se flere

Betingelser og vilkår

Læs betingelser og vilkår angående tilmelding til vinkurser og sommelieruddannelse hos Dansk Sommelier Uddannelse her.

Kurser og uddannelser

Sommelieruddannelsen

KØBENHAVN ⎜ AARHUS

Uddannelsen er ideel for dig, som til dagligt arbejder med vin i HoReCa. Næste uddannelsestart: København 15. januar 2024Aarhus august 2024


38 uger ⎜ 49.500 DKK

Introduktion til vin: 4-dages vinkursus

KØBENHAVN ⎜ AARHUS

Vinkurset er for alle, som ønsker en introduktion til vinens verden. Du introduceres til vinens historie, internationale druer, smageteknik og meget mere. Næste kursusstart: København 7. okt.Aarhus 3. okt.


4 dage ⎜ 8.500 DKK

Fordybelse i vin: 8-dages vinkursus

KØBENHAVN

På kurset kommer du i dybden med de vigtigste vinlande og -områder. Kurset er på mellemniveau og kræver forudgående kendskab til vin. Næste kursusstart: København 9. april⎜Aarhus 23. april

8 dage ⎜15.000 DKK

Master Sommeliers - Introductory

OSLO

The first level at which all prospective Master Sommeliers should begin. Students who pass the course are eligible to register for Master Sommeliers - Certified. Next course dates: April 25-27th.


3 days ⎜ 7.900 NOK

Master Sommeliers - Certified

OSLO

The Certified Sommelier qualification is recognised as the primary certification for wine and beverage professionals in the Hospitality Industry. Exam date: 27th of April.


1 day ⎜ 3.500 NOK

Se flere