Sommelieruddannelsen
- 36 undervisningsdage og 2 dages eksamen
- København & Aarhus
- 250 timers undervisning
- Diplom og guldnål
Skal din passion for vin være din professionelle karriere? Så start din rejse med sommelieruddannelsen hos Dansk Sommelier Uddannelse.
Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevare. En sommelier-titel åbner døre og skaber mulighed for lederstillinger.
Sommelieruddannelsen giver dig en stærk faglig, praktisk og erhvervsrettet kompetenceprofil, som er målrettet til og efterspurgt i HoReCa og relaterede brancher.
Du vil blive undervist af Danmarks dygtigste sommelierer og vinkyndige. Undervisningen dækker alle verdens vigtigste vinlande, druer og vinstile samt spiritus, cider, øl og alkoholfrie drikke. Du lærer praktiske færdigheder såsom arbejdet i restauranten (herunder service, præsentation af vin, dekantering, opbygning af vinkort). Vi fokuserer på mad- og vinsammensætning samt træner og forfiner din smageteknik, med smagning af flere end 400 vine og andre drikkevare igennem uddannelsen.
Gennem vores netværk inviteres du også til studietur, smagninger samt flere eksklusive Masterclasses hen over året.
Hvem kan tage sommelieruddannelsen?
Sommelieruddannelsen er en uddannelse med 36 undervisningsdage for begyndere og let øvede, som udbydes i både København og Aarhus. Det er ikke et krav at du har tidligere erfaring med vin eller vinuddannelse inden du starter på sommelier uddannelsen.
Uddannelsen henvender sig primært til ansatte i HoReCa (og relaterede brancher), men også private som ønsker en faglig certificering indenfor vinens verden.
Undervisning og afsluttende prøve
Kursets opbygning veksler mellem undervisning, praktiske øvelser, gruppearbejde og smagning. Uddannelsen afsluttes med to dages eksamen med tre dele: teori, smagning og praktiske øvelser.
Bemærk, at der er et maksimum på 15% lovligt fravær for at blive godkendt til eksamen.
Undervisningsmaterialer
Uddannelsen er inklusive kompendier, smageskema samt smagsprøver af alle drikkevarer i undervisningen.
Det er et krav at den studerende tilegner sig grundbogen “Vinatlas” af Jancis Robinson. Denne kan købes gennem os ved tilmelding. Som supplerende litteratur anvefaler vi bl.a. ´The Oxford Companion to Wine´, men denne er ikke et krav.
BLIV STUDENTERMEDHJÆLPER OG FÅ 50% RABAT PÅ SOMMELIERUDDANNELSEN
Vi søger hvert år 2-3 studentermedhjælpere til sommelieruddannelserne i Aarhus og København. De vil være ansvarlige for at dække op før, og rydde af efter undervisning på skolen. Til gengæld får du sommelieruddannelsen til halv pris – kun DKK 24.750 (ex moms). Hvis du vil vide mere om hvad det indebærer at være studentermedhjælper kan du finde information her, eller kontakte os.
Ansøgningsfrister til stillingen som studentermedhjælper:
- Sommelieruddannelsen opstart i januar: 1. december
- Sommelieruddannelsen opstart i august: 1. juni
LEGAT
Dansk Sommelier Uddannelse uddeler ét legat á DKK 16.500 til hver uddannelsesstart i henholdsvis København og Aarhus. Vi har lavet en ansøgningsvejledning her.
BETALING I RATER
Vi tilbyder at du kan betale sommelieruddannelsen i 1-3 rater. Du vælger hvor mange rater du vil betale over i tilmeldingsformularen.
TILSKUD TIL VIRKSOMHEDER
Hvis du indbetaler til Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan du søge om tilskud til efteruddannelsen af medarbejdere. Se mere på på Pension.dk’s hjemmeside.
FINANSIERING VIA BRUTTOLØNSORDNING
Hvis du er i arbejde og vil tage sommelieruddannelsen, kan du indgå en aftale med din arbejdsgiver om at finansiere uddannelsen via en såkaldt bruttolønsordning. Din arbejdsgiver har fordelen ved at du får en opkvalificerende uddannelse, som du betaler gennem din bruttoløn inden skat. For eksempel kan din arbejdsgiver i første omgang betale for uddannelsen, som du sidenhen kan afbetale over din bruttoløn i fx 12 månedlige rater. Med en bruttolønsordning sparer du 30-40% af uddannelsesudgiften. Spørg din leder på arbejdspladsen, om de tilbyder denne mulighed. Læs mere om ordningen på SKATs hjemmeside.
ER DU LEDIG?
Som ledig kan du få betalt kurser og uddannelse af dit jobcenter eller din a-kasse hvis det vurderes at øge dine muligheder for at komme i job. Kontakt din a-kasse eller jobcenteret i din kommune for at høre mere.
Vores sommelieruddannelse bygger på en sammensætning af flere moduler og fag:
Introduktion til vinens verden gennem de grundlæggende fag: Vitikultur ・ Vinifikation ・ Lagring af vin ・ Internationale druer ・ Vinlovgivning ・ Vinens historie.
Hertil dækker vi alle verdens vigtigste vinlande:
Den gamle verden: Frankrig ・ Italien ・ Spanien ・ Tyskland ・ Østeuropa ・ Østrig ・ Portugal o.l.
Den nye verden: Nordamerika ・ Sydamerika ・ Australien ・ New Zealand ・ Sydafrika o.l.
Vi vægter ydermere som den eneste sommelieruddannelse på det danske marked, det praktiske univers med bl.a. følgende fag:
– Andre typer af vinstile så som: Mousserende vin ・ Sød vin ・ Forstærket vin ・ Rosévin ・ Øko- bio og naturvin
– Mad- og vinsammensætning: Introduktion til mad- og vin ・ Vin til fisk skaldyr og bløddyr ・ Vin til kød vildt og fjerkræ ・ Vin til dessert og ost.
– Det praktiske arbejde i restauranten: Glas & karafler ・ Salg af vin ・ Opbevaring og lagring af vin ・ Vinkort (genre, opbygning og prissætning) ・ Sommelierens værktøjer ・ Værtskab og gæstepsykologi ・ Vinens kemi og fejl ・ Åbning og dekantering af vin.
Vi arbejder også med andre fag omkring arbejdet som sommelier så som: Cigar ・ Sake ・ Spiritus & cocktails ・ Vine med alder ・ Øl & Cider
Vi har optagelse på sommelieruddannelsen i København i hhv. januar og august, og i Aarhus i august hvert år.
Undervisningen afvikles enten på mandage eller tirsdage (jf. det konkrete hold) i tidsrummet kl. 10.30-17.30.
Uddannelsen er bygget op omkring 36 undervisningsgange og to eksamensdage og har en varighed på omkring 10 måneder.
Vi har undervisningsfri på helligdage, skoleferier samt i juli/ december måned.
Næste opstart:
- København mandag d. 20. januar 2025 og tirsdag d. 26 august 2025
- Aarhus mandag d. 25. august 2025
Sommelieruddannelsen giver dig en stærk faglig, praktisk og erhvervsrettet kompetenceprofil, som er målrettet til og efterspurgt i HoReCa og relaterede brancher.
Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i HoReCa-branchen med indgående kendskab og formidlingskundskaber indenfor vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre og skaber bl.a. muligheder for lederstillinger.
Med en sommeliertitel fra Dansk Sommelier Uddannelse vil du mestre arbejdet med vin i enhver del af Hotel og Restaurationsbranchen. Lige fra planlægning af genre af vinkort, opbygning af vinkælder, prissætning af vinkortet. Hertil vil du være en nøglemedarbejder ift. til kommunikation og dialog med medarbejdere / ansatte, samt gæster vedr. drikkevare. Sidst men ikke mindst, vil du mestre mad- og vinsammensætningskunsten, og være trænet i de praktiske færdigheder så som åbning, dekantering o.l.
Vores undervisere repræsenterer den bedste faglige viden som er tilgængelig. Alle vores undervisere er specialiseret i hver deres område, hvilket afspejles i det høje faglige niveau i deres undervisning.
Vores undervisere er alle nøje udvalgt – vi vægter høj faglighed, og går også meget op i formidlingsevne og pædagogik, når vi udvælger vores undervisere. På den måde sikrer vi at vores studerende og kursister får undervisere, som er gode til at lære fra sig på et højt niveau, men også på hver sin måde.
Sommelieruddannelsen har et stort og dygtigt hold af undervisere. Her vil du bl.a. møde undervisere som Julie Brink Færch, Dennis Blok, Gustav Bundgaard, Søren Ledet, Peter Pepke, Kathrine Larsen.
Inkluderet i prisen
- Kompendier, aromahjul og smageskema
- Forplejning ifb. med undervisning
- 400+ vine og andre drikkevarer til smagning
- Mulepose, vinoplukker, champagnestopper
- Notesbog og pen
- Diplom, eksamensbevis og guldnål
... Det siger tidligere kursister
Jeg valgte uddannelsen på basis af opfordringer og anbefalinger fra adskillige i mit netværk. Det var især diversiteten af højt profilerede undervisere og det store fokus på mad- og vinsammensætning som tiltalte mig ved uddannelsen. Dernæst bliver man eksponeret for viden man ikke nødvendigvis selv ville opsøge.
Dansk Sommelier Uddannelses tilgang til vinens verden er hele tiden med service i øjemed. Da det er den verden, jeg er blevet lært op i, og har min viden fra, virkede det som den perfekte uddannelse for mig. Det er også et plus, at man bliver undervist af nogle af landets dygtigste sommelierer.
Jeg valgte DSU da det er en meget respekteret vinuddannelse, og for at blive undervist af nogle af de mest anerkendte sommelierer i Danmark. På uddannelsen er der også meget fokus på kontakten med gæsten, og hvordan vi formidler vores viden til dem. At være sommelier handler netop om give gæsten den bedst mulige oplevelse.