Sommelieruddannelsen

Sommelieruddannelsen er ideel for dig som arbejder i hotel- og restaurationsbranchen og gerne vil dygtiggøre dig og højne dit faglige niveau.

Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet.
På uddannelsen får du ikke kun en stor viden om vinens verden samt en god smageteknik, du opnår også stærke kompetencer i det praktiske arbejde i restauranten.
Med denne uddannelse kan du blive en del af den mindre gruppe af fagfolk i branchen, som har et indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier titel kan være med til at åbne døre, give indflydelse og skabe muligheder for lederstillinger.  

Vores uddannelse er skabt af sommelierer til sommelierer! 

Sommelieruddannelsen starter hvert år i januar i både København og Århus. På grund af Covid-19 er uddannelsestarten i 2021 rykket til august.

OBS: Vi følger myndighedernes anbefalinger og vedrørende Covid-19. Vi overholder forsamlingsforbudet og sørger for håndsprit og god afstand mellem hver kursist. Hvis du har spørgsmål til dette er du velkommen til at kontakte os.

Kursusopbygning

Uddannelsen varer ca. 10 måneder og forløber over 38 mandage med opstart i august. Uddannelsen er inddelt i to semestre: Det første semester afsluttes med en prøveeksamen inden sommerferien, det andet semester afsluttes med en teoretisk og praktisk eksamen i januar.

På uddannelsen er der fokus på teori, smagning, praksis samt mad og vinsammensætning. Målet for DSU er, at du som vores studerende får en god forståelse og indsigt i alle typer drikkevarer samt praktiske elementer i drikkevarefaget.
Du bliver en selvsikker og kompetent sommelier, der professionelt udøver dit erhverv, respekteres af kolleger, skaber gode gæsteoplevelser og bliver knivskarp på vinens verden.

Undervisningen dækker
• Alle verdens vigtige vinlande gennemgås grundigt med fokus på:
Frankrig, Italien, Tyskland, Spanien, Portugal, Østrig, USA, Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand

• Også mindre vinlande vil blive dækket, f.eks.: Grækenland, Slovenien, England mv.

• Sensorik og smageteknik

• Åbning, skænkning, servering, glasbrug, dekantering, luftning mv.

• Opbevaring og vinfejl

• Sommelier-psykologi, gæstepsykologi, opbygning af vinkort, mersalg mv.

• Mad og vinsammensætning – Vin i kombination med fisk, kød, ost, dessert mv.

• Øl, cider, spiritus, likører og andre relevante alkoholholdige drikkevarer

• Alkoholfrie alternativer samt te og kaffe

Vi smager hundredvis af vine igennem studieåret, i forskellige kvalitetsniveauer med forskellige temaer og fokus. Vinsmagningen udføres under teoriundervisningen, så du får smagt relevante vine i forbindelse med den teori, der undervises i.

Undervisningsmateriale
På første undervisningsdag udleverer vi vores grundbog:
- "Vinatlas" 8. redigerende udgave af Hugh Johnson og Jancis Robinson.

Vi har som supplement til grundbogen udviklet vores eget undervisningsmateriale, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål. På denne måde kan vi sikre at oplysningerne altid opdaterede. Undervisningsmaterialet vil blive tilgængeligt undervejs igennem studieåret.

Anbefalet supplerende litteratur (ikke obligatorisk)
- "The Oxford Companion to Wine" af Jancis Robinson

Test, prøve-eksamen og afsluttende eksamen
I løbet af året vil der blive gennemført forskellige prøver for at forberede de studerende til eksamen. Det første semester slutter med en heldagsprøve, der både inkluderer teori og praksis. Uddannelsen afsluttes til januar med en eksamen over to dage; en dag med teori og en dag med blindsmagning og praktiske elementer.

Studieplan
Alle registrerede studerende vil få en studieplan tilgængelig inden studiestart.

Hvem kan ansøge?
Først og fremmest dig der arbejder med vin til dagligt.

Hvis du ikke arbejder med vin til dagligt, men ønsker at tage sommelieruddannelsen,
må du gerne kontakte os.

Studiesteder

København

København tilbyder uendelige arbejdsmuligheder til alt fra små lokale restauranter til de store verdenskendte Michelin restauranter. Der er stor konkurrence om de sommelierstillingerne på disse restauranter, så en sommelier uddannelse er klar fordel at have.


Undervisning foregår på:

Gastronomisk Innovation, 4. sal

Frederiksborggade 1B

1360 København

Aarhus

Aarhus byder på spændende muligheder for sommelierer, hvad enten du vil arbejde på den lille lokale restaurant eller Michelin restauranterne i Aarhus. Da der også er rift om pladserne her i Danmarks næststørste by, er det en klar fordel at have en sommelier uddannelse.


Undervisning foregår på:

FF Ferdinand, i baggården

Åboulevarden 28

8000 Aarhus C

Se flere

Studiestart

København
9. august 2021

Kl. 09:00 - 17:00

Aarhus
16. august 2021

Kl. 09:00 - 17:00

Pris

Kr. 40.000,-

(Bemærk at beløbet er momsfritaget. Ved faktura til erhverv med CVR nr. vil der blive pålagt moms.)

Husk at du/din arbejdsplads kan søge refusion gennem uddannelsesfonde såsom Pension Danmark.

Hvis din arbejdsgiver betaler din uddannelse og indbetaler til Hotel-restaurant- og turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan der søges om tilskud gennem fonde. Dette kan gøres via www.uddannelsesfonde.dk

På samme måde kan der via Pension Danmark søges om refusion for til efteruddannelse via arbejdspladsen. Se www.pension.dk for mere information.

Hvis du er i ansat i en virksomhed i Region Syddanmark, kan din arbejdsgiver muligvis søge tilskud til uddannelsen hos Dansk Fødevareakademi. Husk, at du skal ansøge om tilskud FØR du tilmelder dig sommelieruddannelsen. Læs mere på Dansk Fødevareakademis hjemmeside.

Kurset inkluderer

• Undervisningsmateriale, herunder kompendier, drikkevarer osv.

• Undervisningsdage i centrale kursuslokaler

• Forplejning i form af frokost, frugt, kaffe, te, vand

• Eksamen

• Kursusbevis, eksamensbevis og afslutningsceremoni

Bemærk, at studieture og valgfri lærebøger ikke er inkluderet i prisen

Undervisningssprog

Undervisningen foregår som udgangspunkt på dansk. Undervisning på engelsk eller et nordisk sprog kan forekomme ved gæsteforelæsere.

Historien om sommelieren

Allerede for 2000 år siden modtog romerske soldater en daglig ration af vin. Forløberen for dagens sommelier i det romerske imperium bar vin ud til soldaterne. Romerne vidste, at vine fra forskellige regioner havde forskellige kvaliteter og gennem planlægning og omhyggeligt agronomisk arbejde etablerede de mange af Europas vinregioner.

Omkring 650 år e.Kr. etablerede adskillige klostre sig i Europa. Munkene viste stor kærlighed for druen og man begyndte at perfektionere vinmarkerne. Munkene etablerede forløberne for mange af nutidens mest berømte vinmarker.

Ludvig den 14. var meget interesseret i kombinationen af ​​mad og vin. Solkongen af ​​Frankrig lagde grundlaget for de allerførste sommelierer. Ud over at kontrollere, at vinen og maden var perfekt, var det også vigtigt at kontrollere og forhindre et eventuelt forgiftningsforsøg. Det var i denne periode, at sommelier-erhvervet blev etableret.

I dag har sommelieren samme status som køkkenchefen og er en af ​​virksomhedens mest betroede medarbejdere, som fungerer som et led mellem kokken, restaurantchefen, gæster og ejere. Sommelieren administrerer vinkælderen, køb og salg af vin, vinkortet / drikkekortet samt faglig uddannelse af medarbejderne.

Studietur

Om foråret har vi en frivillig studietur til et centraleuropæisk vinland, hvor vi besøger en lang række producenter i 4 dage*. Vi besøger både de små og store vinhuse samt de mere kommercielle producenter. Her vil vi blive mødt af engagerede vinpersonligheder, der deler ud af al deres viden og dermed give os en indsigt i det arbejde, der foregår i vinmarkerne og processerne i de respektive vinhuse.

Dette er en meget populær tur med utrolig meget ny læring, som også vil give os nogle helt unikke oplevelser for livet.

*I 2021 er denne studietur forskubbet på grund af Covid-19. For mere information herom kontakt os gerne.

Betingelser

Afmelding af Dansk Sommelier Uddannelses kurser og uddannelser skal ske skriftligt og sendes til info@dansksommelieruddannelse.dk.

Du kan afmelde dig et kursus eller en uddannelse senest seks uger før kursus- eller uddannelsesstart mod et administrationsgebyr på DKK 500.

Ved afmelding 6-2 uger før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 20 % af kursusgebyret.

Ved afmelding mindre end 14 dage før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 100 % af kursusgebyret.

Forbehold

Ved for få tilmeldinger kan Dansk Sommelier Uddannelse aflyse uddannelser og kurser fra 4 uger før studiestart. I tilfælde af aflysning refunderes det fulde kursusgebyr straks.

Nogle undervisningstimer kan blive gennemført online, hvis myndighederne kræver det, eller det af andre årsager skønnes hensigtsmæssigt.

Ved at sende din ansøgning bekræfter du at have læst og accepteret betingelserne for studiet.

Mere information

Andre kurser og uddannelser

Grundkursus Introduktion

Grundkurset er for alle, som har en interesse i vin. Du introduceres til vinens verden, herunder druer, vinproduktion, vinens historie mv. Yderligere lærer du at læse etiketter, præsentere, åbne og dekantere vin. Du får skabt et sprog i vinens verden og bliver tryggere ved vinkortet. Kurset er perfekt for dig, som gerne vil lære mere om vinens verden.

Grundkursus Fordybelse

Dette kursus er en overbygning til vores populære Grundkursus Introduktion. Kurset forløber over 8 dage, hvor du udvider dit kendskab til vitikultur og vinifikation, druer og vinområder/lande. Kurset er for alle, og egner sig godt til dig som arbejder som allerede arbejder med vin. Du skal have gennemført vores andet grundkursus (eller et lignende) for at kunne starte.

Master Sommeliers - Introductory

For dig som allerede er Sommelier. Kurset løber over 3 dage inkl. eksamen. Det er det første trin ud af fire, for at opnå den fornemme titel Master Sommelier. Du bygger videre på din viden om vinifikation, druer, praktiske kompetencer, mad og vinsammensætning mv. Dette kursus udbydes på engelsk på vores søsterskole i Oslo, Norge.

Master Sommeliers - Certified

For dig som allerede er Sommelier og har taget CoMS Introductory. Det er en 1-dags eksamen. Det er det andet trin ud af fire, for at opnå den fornemme titel Master Sommelier. Du bliver endnu skarpere på din teoretiske viden og dine praktiske kompetencer i servicering af vin/spiritus. Dette kursus udbydes på engelsk på vores søsterskole i Oslo, Norge.

Se flere