Sommelieruddannelsen

Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre, giver indflydelse og skaber muligheder for lederstillinger.

På vores sommelieruddannelse får du indgående viden om vin, madsammensætning og en avanceret smageteknik. Vi adskiller os fra andre sommelieruddannelser i Danmark ved at det praktiske arbejde i restauranten fylder særligt meget i undervisningen. Dermed er du som sommelierstuderende efter endt uddannelse særligt godt klædt på til mødet med gæsten i restauranten.

Næste uddannelsesstart: København 9. august 2021 ⎜ Aarhus 16. august 2021

Varighed: 10 måneder - 38 mandage kl. 09.00 - 17.00.

Pris: DKK 40.000

Undervisningssprog: Undervisningen foregår som udgangspunkt på dansk. Undervisning på engelsk eller nordiske sprog kan forekomme ved gæsteforelæsere.

Optagelseskrav: Der er ingen specifikke optagelsekrav til sommelieruddannelsen. Dog henvender uddannelsen sig primært til ansatte i HoReCa branchen, som arbejder eller har arbejdet med vin. Hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig er du velkommen til at henvende dig til vores uddannelsesansvarlige, Julie Brink Færch, på mail info@dansksommelieruddannelse.dk

NB! Vi starter nye hold op i København og Aarhus igen i januar 2022 - datoer kommer snart

Uddannelsens struktur

Uddannelsen varer 10 måneder og forløber over 38 mandage. På uddannelsen er der fokus på teori, smagning, praksis samt mad- og vinsammensætning. Uddannelsen er inddelt i to semestre: Det første semester afsluttes med en prøveeksamen, det andet semester afsluttes med en teoretisk og praktisk eksamen.

Undervisningen dækker
• Alle verdens vigtige vinlande gennemgås grundigt med fokus på:
Frankrig, Italien, Tyskland, Spanien, Portugal, Østrig, USA, Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand

• Også mindre vinlande vil blive dækket, f.eks.: Grækenland, Slovenien, England mv.

• Sensorik og smageteknik

• Åbning, skænkning, servering, glasbrug, dekantering, luftning mv.

• Opbevaring og vinfejl

• Sommelier-psykologi, gæstepsykologi, opbygning af vinkort, mersalg mv.

• Mad og vinsammensætning – Vin i kombination med fisk, kød, ost, dessert mv.

• Øl, cider, spiritus, likører og andre relevante alkoholholdige drikkevarer

• Alkoholfrie alternativer samt te og kaffe

Vi smager over 400 vine i løbet af uddannelsen. Vinsmagningen udføres under teoriundervisningen, så du får smagt relevante vine i forbindelse med den teori, der undervises i.

Undervisningsmateriale
På første undervisningsdag udleveres nyeste udgave af grundbogen Vinatlas af Hugh Johnson og Jancis Robinson.

Som supplement til grundbogen har DSU udarbejdet eget undervisningsmateriale, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål. På denne måde sikrer vi, at materialet altid er opdateret med den nyeste viden. Undervisningsmaterialet vil blive tilgængeligt undervejs igennem studieåret.

Anbefalet supplerende litteratur (ikke obligatorisk)
The Oxford Companion to Wine af Jancis Robinson

Test, prøveeksamen og afsluttende eksamen
I løbet af året vil der blive gennemført forskellige prøver for at forberede de studerende til eksamen. Det første semester slutter med en heldagsprøve, der inkluderer teori og praksis. Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen; en dag med teori og en dag med blindsmagning og praktiske elementer.

Studieplan
Alle registrerede studerende vil få en studieplan tilgængelig inden studiestart.

Hvem kan ansøge?
Først og fremmest dig der arbejder med vin til dagligt.

Hvis du ikke har erfaring med at arbejde med vin, men ønsker at tage sommelieruddannelsen, er du meget velkommen til at kontakte os.

Studiestart

København
9. august 2021

Kl. 09:00 - 17:00

Aarhus
16. august 2021

Kl. 09:00 - 17:00

Studiesteder

København

København tilbyder uendelige arbejdsmuligheder til alt fra små lokale restauranter til de store verdenskendte Michelin restauranter. Der er stor konkurrence om de sommelierstillingerne på disse restauranter, så en sommelier uddannelse er klar fordel at have.


Undervisning foregår på:

Gastronomisk Innovation, 4. sal

Frederiksborggade 1B

1360 København

Aarhus

Aarhus byder på spændende muligheder for sommelierer, hvad enten du vil arbejde på den lille lokale restaurant eller Michelin restauranterne i Aarhus. Da der også er rift om pladserne her i Danmarks næststørste by, er det en klar fordel at have en sommelier uddannelse.


Undervisning foregår på:

FF Ferdinand, i baggården

Åboulevarden 28

8000 Aarhus C

Se flere

Pris

Kr. 40.000,-

(Bemærk at beløbet er momsfritaget. Ved faktura til erhverv med CVR nr. vil der blive pålagt moms.)

Husk at du eller din arbejdsplads kan søge refusion gennem uddannelsesfonde såsom Pension Danmark.

Hvis din arbejdsgiver betaler din uddannelse og indbetaler til Hotel-restaurant- og turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan der søges om tilskud gennem fonde. Dette kan gøres via www.uddannelsesfonde.dk

På samme måde kan der via Pension Danmark søges om refusion for til efteruddannelse via arbejdspladsen. Se www.pension.dk for mere information.

Hvis du er i ansat i en virksomhed i Region Syddanmark, kan din arbejdsgiver muligvis søge tilskud til uddannelsen hos Dansk Fødevareakademi. Husk, at du skal ansøge om tilskud FØR du tilmelder dig sommelieruddannelsen. Læs mere på Dansk Fødevareakademis hjemmeside.

Prisen inkluderer

• Undervisningsmateriale, herunder kompendier, drikkevarer osv.

• Undervisningsdage i centrale kursuslokaler

• Forplejning i form af frokost, frugt, kaffe, te, vand

• Eksamen

• Kursusbevis, eksamensbevis og afslutningsceremoni

Bemærk, at studieture og valgfri lærebøger ikke er inkluderet i prisen

Historien om sommelieren

Allerede for 2000 år siden modtog romerske soldater en daglig ration af vin. Forløberen for dagens sommelier i det romerske imperium bar vin ud til soldaterne. Romerne vidste, at vine fra forskellige regioner havde forskellige kvaliteter og gennem planlægning og omhyggeligt agronomisk arbejde etablerede de mange af Europas vinregioner.

Omkring 650 år e.Kr. etablerede adskillige klostre sig i Europa. Munkene viste stor kærlighed for druen og man begyndte at perfektionere vinmarkerne. Munkene etablerede forløberne for mange af nutidens mest berømte vinmarker.

Ludvig den 14. var meget interesseret i kombinationen af ​​mad og vin. Solkongen af ​​Frankrig lagde grundlaget for de allerførste sommelierer. Ud over at kontrollere, at vinen og maden var perfekt, var det også vigtigt at kontrollere og forhindre et eventuelt forgiftningsforsøg. Det var i denne periode, at sommelier-erhvervet blev etableret.

I dag har sommelieren samme status som køkkenchefen og er en af ​​virksomhedens mest betroede medarbejdere, som fungerer som et led mellem kokken, restaurantchefen, gæster og ejere. Sommelieren administrerer vinkælderen, køb og salg af vin, vinkortet / drikkekortet samt faglig uddannelse af medarbejderne.

Studietur

Om foråret har vi en frivillig studietur til et centraleuropæisk vinland, hvor vi besøger en lang række producenter i 4 dage*. Vi besøger både små og store vinhuse samt mere kommercielle producenter. Her vil vi blive mødt af engagerede vinpersonligheder, der deler ud af deres viden og giver dig indsigt i arbejdet i vinmarkerne og processerne i de respektive vinhuse.

Studieturen giver helt unikke vinoplevelser og er fyldt med ny læring.

*I 2021 er denne studietur forskubbet på grund af Covid-19. For mere information herom kontakt os.

Betingelser

Afmelding af Dansk Sommelier Uddannelses kurser og uddannelser skal ske skriftligt og sendes til info@dansksommelieruddannelse.dk.

Du kan afmelde dig et kursus eller en uddannelse senest seks uger før kursus- eller uddannelsesstart mod et administrationsgebyr på DKK 500.

Ved afmelding 6-2 uger før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 20 % af kursusgebyret.

Ved afmelding mindre end 14 dage før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 100 % af kursusgebyret.

Forbehold

Ved for få tilmeldinger kan Dansk Sommelier Uddannelse aflyse uddannelser og kurser fra 4 uger før studiestart. I tilfælde af aflysning refunderes det fulde kursusgebyr straks.

Nogle undervisningstimer kan blive gennemført online, hvis myndighederne kræver det, eller det af andre årsager skønnes hensigtsmæssigt.

Ved at sende din ansøgning bekræfter du at have læst og accepteret betingelserne for studiet.

Mere information

Har du spørgsmål til sommelieruddannelsen? Du er velkommen til at kontakte os på: info@dansksommelieruddannelse.dk

Andre kurser og uddannelser

Grundkursus Introduktion

Grundkurset er for alle, som har en interesse i vin. Du introduceres til vinens verden, herunder druer, vinproduktion, vinens historie mv. Yderligere lærer du at læse etiketter, præsentere, åbne og dekantere vin. Du får skabt et sprog i vinens verden og bliver tryggere ved vinkortet. Kurset er perfekt for dig, som gerne vil lære mere om vinens verden.

Grundkursus Fordybelse

Dette kursus er en overbygning til vores populære Grundkursus Introduktion. Kurset forløber over 8 dage, hvor du udvider dit kendskab til vitikultur og vinifikation, druer og vinområder/lande. Kurset er for alle, og egner sig godt til dig som arbejder som allerede arbejder med vin. Du skal have gennemført vores andet grundkursus (eller et lignende) for at kunne starte.

Master Sommeliers - Introductory

For dig som allerede er Sommelier. Kurset løber over 3 dage inkl. eksamen. Det er det første trin ud af fire, for at opnå den fornemme titel Master Sommelier. Du bygger videre på din viden om vinifikation, druer, praktiske kompetencer, mad og vinsammensætning mv. Dette kursus udbydes på engelsk på vores søsterskole i Oslo, Norge.

Master Sommeliers - Certified

For dig som allerede er Sommelier og har taget CoMS Introductory. Det er en 1-dags eksamen. Det er det andet trin ud af fire, for at opnå den fornemme titel Master Sommelier. Du bliver endnu skarpere på din teoretiske viden og dine praktiske kompetencer i servicering af vin/spiritus. Dette kursus udbydes på engelsk på vores søsterskole i Oslo, Norge.

Se flere