Sommelieruddannelsen

Som sommelier er du bindeleddet mellem gæsten og køkkenet. Med en sommelieruddannelse bliver du del af en mindre gruppe af fagfolk i branchen med indgående kendskab til vin, spiritus og andre drikkevarer. En sommelier-titel åbner døre, giver indflydelse og skaber muligheder for lederstillinger.

På vores sommelieruddannelse får du indgående viden om vin, madsammensætning og en avanceret smageteknik. Vi adskiller os fra andre sommelieruddannelser i Danmark ved at det praktiske arbejde i restauranten fylder særligt meget i undervisningen. Dermed er du som sommelierstuderende efter endt uddannelse særligt godt klædt på til mødet med gæsten i restauranten.

Næste uddannelsesstart: København 17. januar 2022 ⎜ Aarhus 24. januar 2022

Varighed: 38 uger - mandage kl. 10.00 - 18.00.

Pris:
DKK 46.500

Hvem kan tilmelde sig sommeruddannelsen? Der er ingen specifikke optagelsekrav. Dog henvender uddannelsen sig primært til ansatte i HoReCa branchen, som arbejder eller har arbejdet med vin. Hvis du er i tvivl om uddannelsen egner sig til dig er du velkommen til at henvende dig til daglig leder, Julie Brink Færch, på mail info@dansksommelieruddannelse.dk

Er du en virksomhed? Hvis du indbetaler til Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets kompetenceudviklingsfond, kan du søge om tilskud til efteruddannelsen af medarbejdere. Se mere på på Pension.dk's hjemmeside. Restauranter og caféer kan også få DKK 15.000 i tilskud til at sende medarbejdere på vinkursus eller sommelieruddannelse via Fødevarebranchens Kompetenceløft. NB! Dette tilskud skal søges inden tilmelding.

Er du ledig? Som ledig kan du få betalt kurser og uddannelse af dit jobcenter eller din a-kasse hvis det vurderes at øge dine muligheder for at komme i job. Kontakt din a-kasse eller jobcenteret i din kommune for at høre mere.

Studiesteder

København

Gastronomisk Innovation

Frederiksborggade 1B, 4. sal

1360 København

Aarhus

FF Ferdinand

Åboulevarden 28

8000 Aarhus C

Se flere

Uddannelsens struktur

Uddannelsen varer 10 måneder og forløber over 38 mandage. På uddannelsen er der fokus på teori, smagning, praksis samt mad- og vinsammensætning. Uddannelsen er inddelt i to semestre: Det første semester afsluttes med en prøveeksamen, mens andet semester afsluttes med en teoretisk og praktisk eksamen.

Undervisningen dækker
• Alle verdens vigtige vinlande gennemgås grundigt med fokus på:
Frankrig, Italien, Tyskland, Spanien, Portugal, Østrig, USA, Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand

• Også mindre vinlande vil blive dækket, f.eks.: Grækenland, Slovenien, England mv.

• Sensorik og smageteknik

• Åbning, skænkning, servering, glasbrug, dekantering, luftning mv.

• Opbevaring og vinfejl

• Sommelier-psykologi, gæstepsykologi, opbygning af vinkort, mersalg mv.

• Mad og vinsammensætning – Vin i kombination med fisk, kød, ost, dessert mv.

• Øl, cider, spiritus, likører og andre relevante alkoholholdige drikkevarer

• Alkoholfrie alternativer samt te og kaffe

Du smager over 400 vine i løbet af uddannelsen. Vinsmagningen udføres under teoriundervisningen, så du får smagt relevante vine i forbindelse med den teori, der undervises i.

Undervisningsmateriale
Grundbog: Vinatlas af Hugh Johnson og Jancis Robinson. Som supplement til grundbogen har DSU udarbejdet eget undervisningsmateriale, som består af kompendier og repetitionsspørgsmål.

Anbefalet supplerende litteratur (ikke obligatorisk)
The Oxford Companion to Wine af Jancis Robinson

Test, prøveeksamen og afsluttende eksamen
I løbet af året gennemføres forskellige prøver for at forberede de studerende til eksamen. Det første semester afsluttes med en heldagsprøve i teori og praksis. Uddannelsen afsluttes med en to-dages eksamen; en dag med teori og en dag med blindsmagning og praktiske elementer.

Pris

DKK 46.500,- *

Kursusgebyret inkluderer:

  • Undervisningsmaterialer (grundbogen Vinatlas samt kompendier)
  • 400+ vine til smagning
  • Lækker frokostordning og frugt
  • Kaffe, te, vand
  • Eksamen
  • Diplom, eksamensbevis og guldnål

* Bemærk at beløbet er momsfritaget. Ved faktura til erhverv med CVR nr. pålægges moms.

Studietur

Dansk Sommelier Uddannelse arrangerer for hver årgang en frivillig studietur til et centraleuropæisk vinland, hvor vi i løbet af fire dage besøger en lang række vinproducenter. Vi besøger små og store vinhuse samt mere kommercielle producenter. Her vil vi blive mødt af engagerede vinpersonligheder, der deler ud af deres viden og giver dig indsigt i arbejdet i vinmarkerne og processerne i de respektive vinhuse. Studieturen giver helt unikke vinoplevelser og er fyldt med ny læring.

Studieturen betales af den studerende selv. 

Historien om sommelieren

Allerede for 2000 år siden modtog romerske soldater en daglig ration af vin. Forløberen for dagens sommelier i det romerske imperium bar vin ud til soldaterne. Romerne vidste, at vine fra forskellige regioner havde forskellige kvaliteter og gennem planlægning og omhyggeligt agronomisk arbejde etablerede de mange af Europas vinregioner.

Omkring 650 år e.Kr. etablerede adskillige klostre sig i Europa. Munkene viste stor kærlighed for druen og man begyndte at perfektionere vinmarkerne. Munkene etablerede forløberne for mange af nutidens mest berømte vinmarker.

Ludvig den 14. var meget interesseret i kombinationen af ​​mad og vin. Solkongen af ​​Frankrig lagde grundlaget for de allerførste sommelierer. Ud over at kontrollere, at vinen og maden var perfekt, var det også vigtigt at kontrollere og forhindre et eventuelt forgiftningsforsøg. Det var i denne periode, at sommelier-erhvervet blev etableret.

I dag har sommelieren samme status som køkkenchefen og er en af ​​virksomhedens mest betroede medarbejdere, som fungerer som et led mellem kokken, restaurantchefen, gæster og ejere. Sommelieren administrerer vinkælderen, køb og salg af vin, vinkortet / drikkekortet samt faglig uddannelse af medarbejderne.

Betingelser

Afmelding af Dansk Sommelier Uddannelses kurser og uddannelser skal ske skriftligt og sendes til info@dansksommelieruddannelse.dk.

Du kan afmelde dig et kursus eller en uddannelse senest seks uger før kursus- eller uddannelsesstart mod et administrationsgebyr på DKK 500.

Ved afmelding 6-2 uger før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 20 % af kursusgebyret.

Ved afmelding mindre end 14 dage før kursus- eller uddannelsesstart, uanset årsag, opkræves 100 % af kursusgebyret.

Forbehold

Ved for få tilmeldinger kan Dansk Sommelier Uddannelse aflyse uddannelser og kurser fra 4 uger før studiestart. I tilfælde af aflysning refunderes det fulde kursusgebyr straks.

Nogle undervisningstimer kan blive gennemført online, hvis myndighederne kræver det, eller det af andre årsager skønnes hensigtsmæssigt.

Mere information

Har du spørgsmål til sommelieruddannelsen? Du er velkommen til at kontakte os på: info@dansksommelieruddannelse.dk

Kurser og uddannelser

Sommelieruddannelsen

KØBENHAVN ⎜ AARHUS

Uddannelsen er ideel for dig, som til dagligt arbejder med vin i HoReCa-branchen. Næste uddannelsestart i København 17. januar og Aarhus 24. januar


38 uger ⎜ 46.500 DKK

Grundkursus - Introduktion til vin

KØBENHAVN ⎜ AARHUS

Vinkurset er for alle, som har interesse i vin. Du introduceres til vinens historie, grønne og blå druer og deres vinstile, smageteknik og meget mere. Næste kursusstart: Forår 2022.


4 dage ⎜ 7.500 DKK

Grundkursus Fordybelse

KØBENHAVN

På kurset udvider du dit kendskab til vitikultur, vinifikation, druer og vinområder. Kræver at du har gennemført Grundkursus Introduktion eller tilsvarende. Opstart i august 2022.


8 dage ⎜ 15.000 DKK

Master Sommeliers - Introductory

OSLO

The first level at which all prospective Master Sommeliers should begin. Students who pass the course are eligible to register for Master Sommeliers - Certified. Course dates: 22-24 March 2022.


3 days ⎜ 7.900 NOK

Master Sommeliers - Certified

OSLO

The Certified Sommelier qualification is recognised as the primary certification for wine and beverage professionals in the Hospitality Industry. Exam date: 24th March 2022.


1 day ⎜ 3.500 NOK

Se flere